Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΟΥΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩ

Περί πνευματικού αγώνος

«Όλοι όσοι ακολούθησαν τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό διεξάγουν πνευματικό πόλεμο. Τον  πόλεμο αυτό οι άγιοι διδάχτηκαν διά μακράς πείρας από τη χάρη του αγίου Πνεύματος. Το Πνεύμα το Άγιο οδηγούσε και νουθετούσε και έδινε σ’ αυτούς τη δύναμη να νικούν τους εχθρούς, χωρίς δε το Πνεύμα το Άγιο η ψυχή ούτε καν μπορεί να αρχίσει τον πόλεμο αυτό, διότι μόνη δεν γνωρίζει και δεν κατανοεί ούτε ποιοι ούτε πού είναι οι εχθροί της.

Μακάριοι εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί, διότι ζούμε κάτω από το έλεος του Θεού. Σ’ εμάς είναι εύκολο να πολεμούμε. Ο Κύριος μας σπλαχνίστηκε και μας έδωσε το Άγιο Πνεύμα, το Οποίο και ζει στην Εκκλησία μας. Μία μόνον είναι η θλίψη μας, ότι δεν γνωρίζουν τον Θεό οι πάντες και πόσο Αυτός μας αγαπά. Και η αγάπη αυτή ηχεί στην καρδιά του προσευχομένου και το Πνεύμα του Θεού μαρτυρεί στην ψυχή και τη σωτηρία.

Ο αγώνας διεξάγεται κάθε ημέρα και ώρα.

Εάν επέπληξες αδελφό ή τον κατέκρινες ή τον λύπησες, τότε έχασες την ειρήνη σου. Εάν δέχτηκες λογισμό κενοδοξίας ή καταφρόνησες τον αδελφό, έχασες τη χάρη. Εάν προσβλήθηκες από λογισμό πορνείας και δεν τον απόδιωξες παρευθύς, θα παγώσει η προς τον Θεό αγάπη στην ψυχή σου και θα στερηθείς την παρρησία στην προσευχή. Εάν αγαπάς την εξουσία ή τα χρήματα, ουδέποτε θα γνωρίσεις την αγάπη του Θεού. Εάν εκπλήρωσες το θέλημά σου, ηττήθηκες από τον εχθρό, και ακηδία θα καταλάβει την ψυχή σου. Εάν μίσησες τον αδελφό, σημαίνει ότι εξέπεσες από τον Θεό και πονηρό πνεύμα σε κυρίευσε.

Εάν όμως θα κάμεις καλό στον αδελφό, θα βρεις την ανάπαυση της συνειδήσεως. Εάν θα αποκόψεις το θέλημά σου, θα αποδιώξεις με αυτό τους εχθρούς και θα λάβεις ειρήνη στην ψυχή σου.

Εάν συγχωρείς στον αδελφό τις προσβολές και αγαπάς τους εχθρούς, θα λάβεις άφεση των αμαρτιών σου και ο Κύριος θα σου δώσει να γνωρίσεις την αγάπη του Αγίου Πνεύματος.

Όταν δε τελείως θα ταπεινωθείς, τότε θα βρεις και την τέλεια ανάπαυση στον Θεό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Ου εισί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμι εν μέσω αυτών" (Ο Κύριος)